7 Kwi

Kuchnia Katalonii

Będąc w Barcelonie nie można zapomnieć o kuchni katalońskiej. Katalonia to gastronomiczny raj, w którym kuchnia katalońska stanowi pyszną mieszankę dziedzictwa, tradycji, kreatywności, innowacji … Wszystkie te rzeczy, wraz z niekończącą się miłością do dobrej kultury kulinarnej, sprawiają, że odkrywanie katalońskiej kuchni jest naprawdę atrakcyjną opcją.

Kulinarne dziedzictwo Katalonii sięga czasów średniowiecza i nadal opiera się na wartościowej produkcji i unikatowego splotu warunków geologicznych i klimatycznych, które dają lokalne, sezonowe składniki odzwierciedlające ogromne bogactwo katalońskiego krajobrazu: morza, gór, ogrodów warzywnych, sadów i lasów. Ta tradycja dała początek tak popularnym przepisom, jak escudella i carn d’olla – rodzaj pot au feu (bulionu z mięsem), czy sałatka z warzywami nazywana escalivada – aby wymienić tylko dwie typowe potrawy, które wnoszą bogactwo katalońskich produktów na talerz. Produkty sprowadzane codziennie na wszystkie targi żywności w mieście i kluczowe składniki diety śródziemnomorskiej, zostały uznane jako niematerialne i kulturowe dziedzictwo UNESCO w 2010 roku. Oprócz znakomitych i urozmaiconych tradycyjnych receptur, kuchnia Katalonii odznacza się także ogromną kreatywnością, dzięki czemu wiele katalońskich restauracji jest znanych na całym świecie. Po otrzymaniu licznych nagród i uznania w świecie gastronomicznym, nie dziwi fakt, że Katalonia została nazwana Europejskim Regionem Gastronomii w 2016 roku.

Mówiąc o kuchni katalońskiej koniecznie trzeba także wspomnieć o barcelońskich winach. Barcelona, niczym francuskie Bordeaux, słynie z wyśmienitych win. Barcelona i wino dzielą się historią od czasów rzymskich. Kontynuowana była ona w średniowiecznych klasztorach, a później w katedrach wina zbudowanych w wyniku powstania spółdzielni rolnych w okresie secesyjnym.

Dzisiaj wino jest bardziej żywe niż kiedykolwiek, a tradycja produkcji wina mocno przywiązuje się do życia społecznego i kulturalnego tego regionu. Wino i cava (wino musujące)są nierozerwalnie związane z bogatą kuchnią katalońską i nigdy nie przestają płynąć podczas każdej uroczystości. W ciągu roku odbywa się tu wiele festiwali winiarskich.